VAN BESOUW

Van Besouw dateert uit 1839. In ruim anderhalve eeuw groeide het bedrijf uit van een degelijke wever van jute zakken naar een toonaangevende leveranciervoor eigentijds tapijt. De rijke historie vormt de basis voor het het gedegen vakmanschap dat bij Van Besouw nog altijd een centrale plaats inneemt. 

Van Besouw kiest vaak voor een onalledaagse keuze van de vezel. De komst van het eerste katoenen Van Besouw tapijt, 3801, was een revolutie. Niet meteen begrepen; katoen was inferieur en de waardering voor de natuurvezel moest nog beginnen. De katoenen velours 3802 volgt. Dan volgt een linnen tapijt. Een tapijt voor mensen die niet van tapijt houden, zo noemde Benno Premsela het. Geen kleur in de pool, maar in de rug. Door het weglaten van poolrijen wordt de kleur zichtbaar. Het diagonaal-tapijt 4401 bestaat uit half wol en half geitenhaar. Een klassiek materiaal dat in een eigentijdse structuur wordt gezet. Tenslotte gebruikt Van Besouw ook kunstvezels. Niet om ze te laten lijken op wol, of iets anders wat het niet is. Maar juist om hun eigen schoonheid. 

De collectie van Van Besouw wisselt regelmatig. Een collectie bevat zo een dertien à veertien verschillende ontwerpen. Van avant-gardistische ontwerpen tot meer klassieke ontwerpen. In elk tapijt is het verrassende aspect bepalend. Of het nu gaat om de materiaalkeus, de structuur of het kleurengamma.