Hoe maak je de juiste keuze voor raambekleding?

Het kiezen van de juiste raambekleding is niet gemakkelijk. Er zijn veel verschillende typen raambekleding mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen, rolgordijnen, silhouettes en lamellen. Ook zijn deze typen er ook nog eens in verschillende kleuren, designs en materialen. Ieder type en materiaal heeft tenslotte voordelige eigenschappen, die voor jou wel of niet belangrijk kunnen zijn.

Het voordeel van al deze mogelijkheden is dat je, met een goed advies, de raambekleding uitstekend bij de aard en bouw van je huis kan laten aansluiten. Dat is belangrijk, want met raambekleding maak je vaak een keuze voor jaren.

Gordijnen

Gordijnen werden geïntroduceerd in de 15de eeuw. Ze waren toen enkel weggelegd voor families uit de hogere klassen die nieuwsgierige blikken wilden buitenhouden. Het voornaamste doel van gordijnen is vandaag de dag nog altijd privacy, maar ook hebben gordijnen tegenwoordig andere belangrijke functies. Denk aan het dempen van geluid zodat een ruimte minder hol klinkt of het buitenhouden van warmte.

De klassieke bekende: overgordijnen, inbetween gordijnen en vitrage

Er zijn verschillende soorten gordijnen: overgordijnen, inbetween gordijnen en transparante gordijnen of vitrage. Soms combineren we deze verschillende soorten. Overgordijnen zijn dikker, waardoor ze geluid dempen en isolerend zijn. Als ze dicht zijn, zie je er ook echt niets door heen. Wil je overdag ook privacy, maar toch zelf naar buiten kunnen kijken? Dan is een combinatie met vitrage een goed idee. Inbetweens zitten er, de naam zegt het al, tussen in.

Gordijnen Seaside door Kinnasand     Gordijnen De Ploeg

Een moderne vertaling: rolgordijnen, vouwgordijnen en paneelgordijnen

Gordijnen zoals we deze klassiek kennen, zijn niet in elke ruimte even passend. Rolgordijnen, vouwgordijnen en paneelgordijnen besparen ruimte en ogen strakker en moderner. Rolgordijnen zijn ideaal als extra verduistering of voor het buitenhouden van warmte. Vouwgordijnen ogen iets zachter en bieden meer mogelijkheden. Wel is het arbeidsintensiever om deze te maken en daardoor zijn ze vaak duurder. Paneelgordijnen zijn brede banen stof die aan de boven- en onderkant op een rails zijn geschoven. Paneelgordijnen zijn zeer geschikt voor grote ramen, schuifdeuren en openslaande deuren. Ook paneelgordijnen houden warmte goed buiten, maar laten toch voldoende licht door. Om een speels effect te creëren, kan je verschillende materialen, kleuren of designs naast elkaar gebruiken.

Tegenwoordig zijn rolgordijnen, vouwgordijnen en paneelgordijnen vaak voorzien van een elektrische motor en afstandsbediening en kunnen ze automatisch aangestuurd worden.

Vouwgordijnen Luxaflex     Rolgordijn Luxaflex

Jaloezieën en shades

Jaloezieën en shades zijn er van stof, hout, aluminium of pvc. Het grote voordeel is dat je er perfect de lichtinval mee kunt controleren. Je kiest zelf hoeveel zonlicht je wil binnenlaten en bepaalt daarmee de sfeer die in de ruimte ontstaat. Jaloezieën zijn een goede oplossing voor privacy in de badkamer. Niet alle raambekleding kan tegen de dagelijkse condensvorming en vochtigheid in badkamers. Tegenwoordig vind je jaloezieën niet alleen van aluminium of pvc, maar is er ook een houtlook voor een sfeervolle uitstraling.

Jaloezieën Luxaflex     Shades Luxaflex

Heb je hulp nodig bij het kiezen?

Een goed advies van een deskundige is altijd prettig. Bij Woontrend Zeeland vind je een compleet aanbod van raambekleding. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met raambekleding, zowel voor particulieren als de zakelijke markt. Wij werken met materialen en producten van hoge kwaliteit. Bij ons vind je merken als De Ploeg, Kinnasand, Kendix, Luxaflex en Verosol. Na je wensen te hebben besproken, maken wij de raambekleding perfect passend. Je hoeft niet zelf op te meten, daar zorgen wij voor. Evenals het ophangen of de montage van de gordijnen.

 KOM LANGS VOOR ADVIES